دانلود پژوهش در مورد ازدواج
فصل اول:
کلیات پژوهش
مقدمه
ازدواج یکى از اساسى ترین و در عین حال حساسترین مراحل زندگى انسان به شمار مى¬رود. انسان بنابر سرشت و ماهیت وجودى خویش و وابستگى به غیر در پاسخ به نیازهاى درونى و بیرونى خود همواره از فردگرایى گریزان بوده است. حتى انسان بدوى نیز بى نیاز از زندگى مشترک(خانوادگى و گروهى) نبود. ازدواج اصلى ترین و عالى ترین نمود این پاسخ است و مظهرى از قانون گروه گرایى اوست (بالى لاشک، ۳۷-۱۳۳۶ :۸۴).
خانواده با ازدواج پدید می¬آید و بدین لحاظ ازدواج ارج و قرب بسیاری در میان جوامع مختلف جهان دارد. در بین تمامی مراسم، آداب و حوادث اساسی حیات انسانی، ازدواج از اهمیتی بسزا برخوردار است. هم از نظرگاه فرد، هم از دیدگاه زیستی و هم از منظر اجتماعی، هیچ نهادی نیست که همانند آن جهانی و از نظر غایت ثابت و پایدار باشد از این رو هیچ نهادی همانند آن تحت تاثیر دگرگونی¬های اجتماعی قرار نمی¬گیرد (ساروخانی، ۱۳۷۰: ۱۱).
روز به روز ازدواجهای ناشاد بیشتری به طلاق ختم میشوند. حدس و گمانهایی راجع به خاستگاه افزایش نرخ طلاق وجود دارند که عبارتند از: افت اخلاقی ، خودخواهی فزاینده نسل من ، جستجو برای تجارب جدید و ناتوانی آدمیان در ایجاد روابط عمیق. امروزه تحریمهای اجتماعی در برابر طلاق از بین رفته است. شاید شگفتی واقعی در آن نباشد که نرخ طلاق این چنین افزایش یافته است. شگفتی حقیقی آن است که در دورهای که هزینههای متارکه که تا چنین حد کافی کاهش یافته ، تا بدیناندازه دیرپا و مقاوم است.
. امام علی علیه السلام و حکم سه طلاقه کردن زن نظام کیفری ساسانیان قوانین و مناسبات اجتماعی در قانون نامه حمورابی تعارضات خانوادگی کارمندان قضایی در سازمان دادرسی ساسانیان فشار روانی محتوی و مطالب قرآن نقش جامعه شناسی روستایی امام علی علیه السلام و راهنمایی عمر چند زنی در روستا تفاوتهای رفتاری زن و شوهرهای شادکام و ناراضی چرخه زندگی خانوادگی اندازه گیری فشار روانی اعتراف عمر به برتری ایمان علی علیه السلام اختیار امام علی علیه السلام در طلاق زنان پیامبر مشاوره خانواده نظریات آسیب شناسی اجتماعی مشاوره قبل از ازدواج را جدی بگیرید مشاوره قبل از ازدواج احساس تنهایی روان شناسی خانواده راههای مواجهه با تغییرات اساسی ازدواج انواع مشکلات تربیتی کودکان زمینههای بروز انحرافات اجتماعی زنان در جامعه است(لاهیجی، ۱۳۸۵. )
ازدواج تجلی کاملی از پرتو افکنی خورشید عشق است در پرتو پیوندی آگاهانه و عاشقانه، روح به قوت، رقت، صفا، همت، دلیری و همرنگی می رسد و از من به ما. بدین ترتیب خانواده شکل می گیرد. نخستین ملجاء و مأمن قابل اعتماد و آرامش دهنده و پایدار برای رسیدن و پاسخگویی به نیازهایی چون امنیت، الفت، محبت، همراهی و همدلی، مکانی برای تعادل بخشی بین شوق زدگی و دل مردگی، بیتابی و افسردگی، محل عفت پروری، خرد ورزی، شخصیت سازی و اصالت پردازی (مهدوی، ۱۳۸۷).
خانواده که اولین سنگ زیر بنایی جامعه می باشد ممکن است به دلایل مختلفی دچار آسیب گردد. این دلایل گر چه متفاوتند، ولی می توانند آثار واحدی داشته باشند و این آسیب های خانوادگی نهایتاً موجب آسیب های بسیاری از جمله آسیب های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی و عرفانی و در پاره ای از موارد آسیب های تاریخی می گردد. و برای آنکه بخواهیم با این آسیب های خانوادگی مقابله نماییم. کافی است به اطراف خود نگاهی بکنیم و یا صفحات روزنامه ها را بخوانیم و اگر فرصتی بشود سری به دادگاهها و دادسراهای خانواده بزنیم، می توانیم پاره ای از نکات عمده ای که باعث تلخکامی های خانوادگی می شود را عیناً ببینیم (باهر، ۱۳۸۳).
طلاق یکی از پیامدهای تلخ و ناگوار زندگی است که طبعاً برای گروه کثیری از انسانها اجتناب ناپذیر است. اگر چه جدایی والدین بعضاً کمک می کند تا آینده ای دگرگون داشته باشند. اما متاسفانه اغلب فرزندان در این راه صدمه دیده و حتی خود را مقصر و محکوم می بینند.
طلاق رویدادی منفی تلقی می شود که می تواند سبب تحریک هیجان های دردناک، سردرگمی و عدم اطمینان در کودک شود(کالتر، ۱۹۸۳، به نقل از محمد رضا حسینی )
روز به روز ازدواج های ناشاد بیشتری به طلاق ختم می شوند. حدس و گمان هایی راجع به خاستگاه افزایش نرخ طلاق وجود دارند که عبارتنداز: افت اخلاقی، خودخواهی فزاینده نسل من، جستجو برای تجارب جدید و ناتوانی آدمیان در ایجاد روابط عمیق. امروزه تحریم های اجتماعی در برابر طلاق از بین رفته. شاید شگفتی واقعی در آن نباشد که نرخ طلاق این چنین افزایش یافته است. شگفتی حقیقی آن است که در دوره ای که هزینه های متارکه تا چنین حد کافی کاهش یافته، تا بدین اندازه دیر پا و مقاوم است(ماهنامه شهرزاد). بدیهی است احتمال رخداد طلاق به دلایل متعدد باخودی و بی خودی زیاد ممکن می باشد که از آن جمله اند اثر مسایل مختلف و امور متعدد مادی، معنوی، اخلاقی و عرفانی و حتی در بسیاری از موارد، احتمال مداخله عوامل غیراندامی(Nonorganic) را هم باید داد. در هر صورت، اگر طرفین علاقه مند به ادامه زندگی مشترک باشند، خداوند وعده اصلاح امور خانوادگی آنها را داده است.
منابع مورد استفاده:
۱- اولینگ، امیلیاد و بارنز جیل گورل.؟ . کمک به بچه ها و والدین در معرض جدایی و طلاق. ترجمه فضل ا… میردریکوند، انتشارات پیام نور، سال ۱۳۸۷
۲- باهر، حسین.. رفتارشناسی خانواده سبز. انتشارات خیام- چاپ. ۱۳۸۳٫
۳- تامین، ملوین. جامعه شناسی قشربندی اجتماعی، ترجمه عبدالحسین نیک گهر. چاپ دوم، تهران: تونیا. ۱۳۷۳٫
۴ – دانشنامه رشد، ۱۳۸۶
۵- زارع چاهوکی، م. راهنمای تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS ( روش انجام چند آزمون آماری به همراه تفسیر نتایج) . دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران. ۲۰ صفحه. ۱۳۸۷٫
۶- رابرتسون، یان.. درآمدی بر جامعه. ترجمه حسین بهروان. چاپ سوم، مشهد: – آستان قدس۱۳۷۲٫
۷-. رضوی.رفیع پور، فرامرز. مقدمه ای بر جامعه شناسی کاربردی. تهران: انتشارات کاوه. ۱۳۷۷٫
۸- سانا ساریان، الیز. جنبش حقوق زنان در ایران (طغیان، افول و سرکوب از ۱۲۸۰ تا انقلاب ۱۳۵۷). چاپ اول، تهران: نشر اختران. ۱۳۸۴٫
۹- فروغان، مهشید. ،روانشناسی رشد از تولد تا مرگ، ترجمه، انتشارات ارجمند.
۱۰- قانون مدنی. چاپ سپهر نوین، تهران: لاهیجی. ۱۳۸۵
۱۱- کلانتری، خلیل. پردازش و تحلیل داده ها در تحقیقات اجتماعی- اقتصادی، نشر شریف، ۳۹۰صفحه. ۱۳۸۲
۱۲-فرهنگ لغت معین، ۱۳۸۴، صفحه ۱۵ و ۱۶
۱۳- ماهنامه شهرزاد، ۱۳۸۹