دانلود پاورپوینت حساسیت زدایی منظم
چکیده ای از مطالب
روش حساسیت زدایی منظم(systematic desensitization) اولین بار توسط ژوزف ولپی(۱۹۵۸) برای درمان فوبی ها ابداع شد.در این روش بنا به اصل شرطی سازی تقابلی ، ابتدا پاسخهایی که با ترس مغایر هستند، شناسایی می شوند و بعد از مراجع خواسته می شود تا در موقعیتهایی که ترس تولید می کنند این پاسخهای مغایر با ترس را از خود بروز دهد.مبنای این درمان این است که بطور همزمان نمیتوان آرامش و اضطراب داشت.این روش شامل سه مرحله است: آموزش آرمیدگی، تهیه سلسله مراتب اضطراب و شرطی سازی تقابلی(حساسیت زدایی).
درمرحله اول به مراجع یاد داده می شود تا ماهیچه های مختلف بدن خود را به آرامش کامل در آورد. در مرحله ی دوم،صحنه ها ایجاد کننده ی ترس از لحاظ ایجاد اضطراب از ضعیف ترین تا شدیدترین مرتب می شوند. پس از آموزش آرمیدگی و تهیه سلسله مراتب اضطراب، جریان حساسیت زدایی شروع می شود.در این مرحله مراجع پس از قرار گرفتن در حالت آرمیدگی، فرد با صحنه های ایجاد کننده ی ترس(بصورت خیالی وتجسمی) به ترتیب سلسله مراتب تهیه شده،مواجه می شود.شواهد پژوهشی نشان می دهند که توانایی مقابله ی مراجع با صحنه های خیالی اضطراب زا که در ضمن حساسیت زدایی منظم آن را کسب می کند، قابل انتقال به موقعیتهای طبیعی است.همچنین بعضی در بعضی از روشها به جای آرمیدگی از روشهای دیگر استفاده می شود. گاهی نیز از روش حساسیت زدایی واقعی استفاده می شود.شرطیسازی تقابلی فرایندی است که درآن پاسخ با پاسخ دیگری که با آن ناهمساز است جانشین میشود. و این سبب میشود که پاسخ شرطی (که نا مطلوب است و هدف تغییر رفتار واقع شده) در خصوص محرک شرطی داده شود.بطور مثال اگر کودکی از سگی میترسد چنانچه در گوشهای از حیاط او به همراه تعدادی از کودکان دیگر از هیجان مثبت (کنار کودکان دیگر بودن) پاسخ هیجانی ترس را نشان نخواهد داد.مهمترین روش تغییر رفتار و رفتاردرمانی برخاسته از شرطی تقابلی حساسیتزدایی است.
در این روش حساسیتزدایی منظم خیالی محرکی را که مولد اضطراب است در شرایط آرمیدگی عضلانی به تدریج به فرد مضطرب ارائه میکنند و این کار ادامه میدهند تا اینکه بتواند محرک مولد اضطراب را با حداکثر شدت تحمل نماید. برای اجرای حساسیتزدایی منظم سه مرحله زیر باید طی شود:
۱- ایجاد سلسله مراتب اضطراب
۲- آموزش آرمیدگی
۳- حساسیتزدایی